Sunday, June 27, 2010

Common Inai Kiara M.O

1. Data during Hydrographic Survey or Land Survey will be
mark-up from the actual volume (m3). Normally this data will be created as to get high volume as normal practice in dredging industry the payment will be based on unit rate (RM/m3) (i:e- actual volume on site is around 3million m3 but they declared up to 6 million m3). And they also have some special tools and method to manipulate the data. And also have a lot of way to to do it. Evidence, method and data are all ready to be discuss here in this humble BLOG.

2. They will also declare the capacity of their equipment
higher than the actual unit. For example. Actual hopper capacity of TSHD (Trailing Suction Hopper Dredger) named Inai Selasih declared by Inai Kiara for 10,700m3 while the actual volume 9,075m3 http://www.dredgers.nl/. And i also know that the requirement is local owner vessel. Try to think, how many contractor in this country MALAYSIA have their own vessel? Here also i will reveal/discuss about this. And how they cheated on buying the vessel and by the same time they make money from not declare the right amount of purchasing the vessel with the others related financial (bank etc.).

3. Violation of D.O.E Department of Environment) regulations
and other authorities by doing illegal movement / activity rather than the
allowed one. (i.e- Illegal dumping of dredged material. For example, the
dredged material were supposed to dump 30Nm (55km) to the actual area, but dump only halfway as to minimize movement, fuel consumption and to increase the trips for dredging operation. This will affect the nearby fishing activities and also polluted the surrounding areas. Many things to discuss here.

4. If the dredging design ( depth required to be dredged) are
not sufficient enough, or the vessel (dredger / dredging ship) need to move to another ports / project, they will manipulate the survey data from post dredged survey works (after dredging survey works) to be used as submission or proof to client for verification and payment. At some projects, they will use their money to bribes the technical teams such as client’s survey representative or even up to operational manager or even to the big fishes up there.

The best thing what i’ve heard is that they also manipulate SIGNATURE from Certified or License Surveyor (LS) some sort duplicate or copy it.

6. Even the technical team such as Project Manager or the Engineer are all corrupted. I will discuss about this later. Within their attitude and how their work.

22 comments:

Anonymous said...

Amalan dari dulu lagi....semenjak penubuhannya lagi....tapi client dia dah kena suap....senyap jeee laa...wahai warga surveyor inai...makanlah kamu dari pendapatan yang halal..semoga di berkati dunia dan akhirat...amin...

Anonymous said...

boss survey yang tak pernah miss semayang masih lagi ke kat inai?

kalu masih lagi, tak cukup semayang wajib. kene buat semayang sunat gak.

lepas tu, kene sedekah banyak2.

itupun belum gerenti dosa diampunkan.

Anonymous said...

Sapa? Kapitan aznizam ka? Ishh jgn tuduh bukan2.

Anonymous said...

Alahhh. Aznizam tu pun sama je perangai dgn yg lain.

Anonymous said...

Bro.....lu cakap agak2 la bro....jgn nak marah org.....nak mengata org yg tk pernah miss sembahyang......yg korang marah kat org nape? korang tu sembahyang ke tak? ckp baik2.....manusia yg mengata org nie....dosa lebih besar tau.....neraka tunggu.......


SALAM MAUT DARI detective conan PUNYER KAWAN.........

Anonymous said...

Kalau solat tapi makan duit haram tak guna juga ye tak?

Anonymous said...

detective conan punyer kawan ni...kuat kipas niii...lepas ni boleh naik pangkat jadi manager...lak..hahahahhahah

Anonymous said...

bkn psl siapa pandai bodek dia dpt pgkat... you dulu keje kat Inai kot psal tu le ko tau smue org yg kuat sembahyang dsb.. psal you dlu hati busuk le ko dosa bnyk tk dpt ape2 dlm Inai dlu...btl tk? skrg ko nk ckp ape pun psl you nyesal kan???? ko kutuk org tk psl2 bt pe??

Anonymous said...

Style ckp mcm budak2 lah pula. Kejap u kejap ko. Kau ckp sapa ni? Kalau pasal solat tu dosa antara individu dgn tuhan, tapi kalau pasal makan duit haram dan tipu ni dosa dgn ramai org. Susah ooo..

Anonymous said...

yaa betulll....pasal sembahyang tuu..antara kita dengan ALLAH...tapi pasal makan duit ni antara dia dengan company....kalau betul sembahyang dia diterima ALLAH...dia akan dapat NUR..dan dia tak akan sanggup makan duit haram..dan tipu orang....

MASTER said...

Sembahyang tu kan kewajipan bagi yang beragama islam tak kiralah orang baik atau jahat. yang si BODOH ni gi pertikaikan solat orang lain apahal? mulia sangatkah si BODOH ni?
Allah itu maha pengampun....Sapa kamu untuk mengatakan belum tentu diampunkan.....
Sungguh berani kamu mencela solat seseorang sedangkan itu diwajibkan oleh Allah.....

Semoga Allah Mengampunkan Segala Dosa Kita.

Anonymous said...

Yang kau backing sgt aznizam ni kenapa? Sama-sama buat kerja haram dengan dia juga ke? Sama-sama tipu kerja survey ke? Sama-sama kaki bodek juga ke?

MASTER said...

Aku tak kenal si aznizam tu & aku tak backing sapa2.

Aku cuma nak ingatkan kamu supaya jangan terlalu ikutkan hati.
Soal solat dan keampunan itu kerja tuhan dia yang tentukan. Kita jangan nak memendai tentukan ikut rasa hati, silap-silap bleh jadi syirik…….. Dosa lain semua Allah ampunkan melainkan dosa syirik……….janganlah sampai jatuh syirik !!!
Tu lah….Cakap pandai macam ustaz tapi jahil……..Biasalah orang BODOH………Pi cakap solat orang tak guna & belum tentu tuhan ampunkan…..last sekali secara tak langsung TERmenafikan sifat Tuhan yang maha pengampun dan terus TERmempertikaikan apa yang dituntut oleh Tuhan yang di sampaikan melalui perantaraan Jibril ke Rasul dan Kitab……….

Anonymous said...

tak sangka bleh jadi sampai camtu. dalam sunguh maksudnya.kalau agama dia berani pertikaikan inikan pula inai kiara.

Anonymous said...

Aku tak fahamlah. Apa kena-mengena tuduh orang dan ikut sukahati dengan syirik? Apa yang tuan hamba nak sampaikan? Menduakan tuhan tu aku tau lah syirik. Tlg bgtau aku yg tak berapa tau ni.

Aku pun tak kenal aznizam tu, tapi tak semestinya rajin sembahyang tu ada kena-mengena dgn perangai baik sgt.ada juga org yg aku kenal taat agama tapi tak betul. Aku pun pernah tgk orang yg bertopengkan agama.

Anonymous said...

Alaaa.... Aznizam tu pun sama je perangai kurang lebih.

Anonymous said...

jauh terpesong sungguh mamat ni..menyesal aku kenal dia. Soal solat jangan la diungkit..tu semua terpulang pada Allah. siapala kita nak menentukan terima ke x..bahalol tul..2 ekor pengilut pun sama2 makan tahi

MASTER said...

Tak Faham! Tak reti nak cari sendiri ke? HAH.. Ni lah masalah korang semua nak bersuap.

Anonymous said...

hahahahaha..semua nak bersuap? salah tu semua nak Rasuah, baru betui.

Anonymous said...

hahahahahha...BETU......10K

Anonymous said...

ape yg best kat inai ni

Anonymous said...

Yg bestnya gaji lambat bayar. Kwsp tak bayar. Pcb tak bayar. Buat kerja tipu banyak dan makin kaya.